'Europees doorgaan moet'

Na de heenmatch tegen Dinamo Minsk klonk het dat Club tegen KV Mechelen vertrouwen moest opdoen om met een gerust gemoed naar Wit-Rusland af te reizen. Niemand die toen kon voorzien dat blauw-zwart donderdag met het mes op de keel een alles of niets match zal moeten spelen.


Mochten er punten gegeven worden voor weerbaarheid en vechtkracht, dan zou Club Brugge daar aanpraak op mogen maken na de teamprestatie in de tweede helft. Dat de thuisploeg toen met een mannetje minder stond tegen de competitieleider, was er helemaal niet aan te zien. Maar de punten worden uitgedeeld op basis van het doelpuntensaldo, en dat bleek op het einde van de match in het nadeel van blauw-zwart te staan.

Akkoord, de scheidsrechter had een hoofdrol opgeëist door Club minstens één keer een penalty te ontzeggen en een overduidelijk geldig doelpunt af te keuren. Toch blijft de pijnlijke vaststelling dat Club er maar niet in slaagt om de nul op het bord te houden. Een weinig benijdenswaardige vaststelling aan de vooravond van een Europees duel waar de nul houden levensnoodzakelijk zal zijn.

Club mag dan wel dé match van het jaar in het vooruitzicht hebben, het verlies en vooral het schabouwelijke optreden van ref Verbist zondag zinderden nog na. 'Er wordt altijd gezegd dat een match beslist wordt in enkele cruciale fases', aldus Stijn Stijnen. 'Maar tegen zoveel onrecht kan je niet op. We hebben geprobeerd om de scheve situatie nog recht te zetten, maar dat is niet gelukt. De tegengoals vallen wat mij betreft na fases waar niet gefloten moeten worden, maar dat neemt niet weg dat er achteraan wel wat scherper mag opgetreden worden. A la Carl Hoefkens de kop ervoor leggen.'

Club is de jongste jaren wat betreft mes-op-de-keelsituaties wel al wat gewoon, maar de match donderdag zal bepalen of Club in de grootste crisis sinds heel lang wegzakt. Doelman Stijnen moet je alvast niet vertellen wat er op het spel staat. 'Bij de start van het seizoen was ons hoofddoel de poules te halen van de Europa League en ons te handhaven in de competitie. Dat laatste is niet gelukt. Wat Europa betreft, hebben we onszelf vorige week een redelijke uitgangspositie bezorgd. Er zit niks anders op dan donderdag ook te winnen.'

Wilfried Dalmat: 'Pompen of verzuipen'

Wilfried Dalmat had zich de start bij zijn nieuwe team vast anders voorgesteld. Maar ook hij beseft dat het donderdag pompen of verzuipen zal worden. 'Ondanks alles wat fout liep door de ref zondag moeten we ook naar onszelf durven kijken. Tegen KV Mechelen gingen we alweer achteraan in de fout.

'Tegen Minsk zullen we deze negatieve spiraal moeten ombuigen. Een uitschakeling zou niks minder dan catastrofaal zijn. In de competitie hoop ik de schade nog te kunnen herstellen, maar Europees kan je misstappen niet ongedaan maken. De druk zal enorm zijn, maar er is geen ander alternatief dat ons te kwalificeren', beseft Dalmat.

Bron: Het Nieuwsblad - 24/08/10